Leverans inom 1-3 arbetsdagar
Betala säkert med Klarna
14 dagars öppet köp
Leverans inom 1-3 arbetsdagar
Betala säkert med Klarna
14 dagars öppet köp

Alega Allosaurus fragilis klo-fossil - avgjutning

349 SEK

Tillfälligt slut - snart i lager
Storlek: En stl
Artikelnr:

Snabb leverans
14 dagars returrätt
Kostnadsfri rådgivning 0511 - 104 11
 

Produktinformation

Allosaurus fragilis klo-fossil - avgjutning

Allosaurus Fragilis klo-fossil, en avgjutning på 292mm.

Klo-fossilet är gjutet i polyuretan. Mopdellen är av museikvalitet, tillverkad i USA.

Denna replica är en kopia från Jurassic Morrison Formation i Utah. Den går fint att använda som ett pedagogiskt verktyg, på museum som heminredning eller samlarobjekt.

Allosaurus är ett släkte av stora köttätande theropoder som levde för 155 till 145 miljoner år sedan under den sena juraeperioden (kimmeridgian till sen tithonian).

Namnet "Allosaurus" betyder "annorlunda ödla" och anspelar på dess unika konkava ryggkotor. De första fossila lämningarna som definitivt kunde hänföras till detta släkte beskrevs 1877 av paleontologen Othniel Charles Marsh. Som en av de första välkända theropoddinosaurierna har den länge väckt uppmärksamhet utanför paleontologiska kretsar.

Allosaurus var ett stort tvåbent rovdjur. Dess skalle var lätt, robust och utrustad med dussintals vassa, sågtandade tänder. Den var i genomsnitt 10 meter lång, men fragmentariska kvarlevor tyder på att den kan ha blivit nära 13 meter lång. I förhållande till de stora och kraftfulla bakbenen var de trefingrade frambenen små, och kroppen balanserades av en lång och kraftigt musklad svans. Den klassificeras som en allosaurid, en typ av carnosaurisk theropod-dinosaurie.

Släktet har en komplicerad taxonomi och omfattar tre giltiga arter, varav den mest kända är A. fragilis. Huvuddelen av Allosaurus kvarlevor har kommit från Nordamerikas Morrison Formation, med material även känt från Portugal. Under mer än halva 1900-talet var den känd som Antrodemus, men en studie av de rikliga lämningarna från Cleveland-Lloyd Dinosaur Quarry gjorde att namnet "Allosaurus" åter blev känt och etablerade den som en av de mest välkända dinosaurierna.

Som det vanligaste stora rovdjuret i Morrisonformationen befann sig Allosaurus högst upp i näringskedjan och jagade förmodligen samtidiga stora växtätande dinosaurier och kanske andra rovdjur. Bland de potentiella bytena fanns ornithopoder, stegosaurider och sauropoder.

Vissa paleontologer tolkar Allosaurus som att den hade ett kooperativt socialt beteende och jagade i flock, medan andra tror att individer kan ha varit aggressiva mot varandra och att flockar av detta släkte är resultatet av ensamma individer som livnärde sig på samma kadaver.

Allosaurus nos var smalare än den bakre delen av skallen, som var kraftigt byggd för rovdjur.

Domän Eukaryoter, Eukaryota

Rike Djur, Animalia

Stam Ryggsträngsdjur, Chordata

Understam Ryggradsdjur, Vertebrata

Klass Kräldjur, Reptilia

Underklass Diapsider, Diapsida

Infraklass Härskarödlor, Archosauria

Överordning Dinosaurier, Dinosauria

Ordning Ornithoscelida, Ornithoscelida

Underordning Theropoder, Theropoda

Infraordning †Carnosaurier, †Carnosauria

Överfamilj †Allosauroider

Familj †Allosaurider

†Allosauridae

Släkte †Allosaurus

Art A. fragilis

Storlek: En stl

0 från 0 omdömen

Lämna gärna ett omdöme!

Dela din upplevelse av produkten med andra kunder.