Leverans inom 1-3 arbetsdagar
Betala säkert med Klarna
14 dagars öppet köp
Leverans inom 1-3 arbetsdagar
Betala säkert med Klarna
14 dagars öppet köp

Alega Giganotosaurus, tand-fossil - avgjutning

349 SEK

Finns i lager. Levereras vanligtvis inom 2 arbetsdagar.
Storlek: En stl
Artikelnr:

Snabb leverans
14 dagars returrätt
Kostnadsfri rådgivning 0511 - 104 11
 

Produktinformation

Giganotosaurus, tand-fossil - avgjutning

Giganotosaurus tandkopia på 190mm. Denna tandavgjutning är gjord i polyuretanharts och är av museikvalitet. Tillverkad i USA.

Vår exakta tand kan användas som ett undervisningsverktyg, i museiutställning eller för dinosaurieentusiasten som heminredning.

Giganotosaurus carolinii eller Giant Southern Lizaard är ett släkte av theropoddinosaurier som levde i det som nu är Argentina, under den tidiga Cenomanian-åldern i den sena kritperioden, för cirka 98 till 97 miljoner år sedan.

Holotypen upptäcktes i Candeleros-formationen i Patagonien 1993 och är nästan 70 procent komplett.

Djuret fick namnet Giganotosaurus carolinii 1995; släktnamnet betyder "jättelik sydlig ödla" och det specifika namnet hedrar upptäckaren, Rubén D. Carolini. Ett tandben, en tand och några spår, som upptäcktes före holotypen, hänfördes senare till detta djur.

Släktet väckte stort intresse och blev en del av en vetenskaplig debatt om theropoddinosauriernas maximala storlek.

Giganotosaurus carolinii var en av de största kända landlevande köttätarna, men den exakta storleken har varit svår att fastställa på grund av ofullständigheten hos de kvarlevor som hittills hittats. Uppskattningar för det mest kompletta exemplaret varierar från en längd på 11,9 till 13,1m, en skalle som var 1,5 till 1,8m lång och en vikt på 13,2 - 13,8 ton.

Tandbenet som tillhörde en förmodat större individ har använts för att extrapolera en längd på 13,1m vilket alltså är en grov uppskattning.

Vissa forskare har funnit att djuret är större än Tyrannosaurus, som historiskt har ansetts vara den största theropoden, medan andra har funnit att de är ungefär lika stora, och att de största storleksuppskattningarna för Giganotosaurus carolinii är överdrivna. Giganotosaurus caroliniis skalle var låg, med ojämna näsben och en åsliknande kam på tårbenet framför ögat.

Den främre delen av underkäken var tillplattad och hade en nedåtriktad utskott (eller "haka") vid spetsen. Tänderna var sammanpressade i sidled och hade räfflor. Halsen var stark och bröstkorgen proportionellt liten.

Storlek: En stl

0 från 0 omdömen

Lämna gärna ett omdöme!

Dela din upplevelse av produkten med andra kunder.