Leverans inom 1-3 arbetsdagar
Betala säkert med Klarna
14 dagars öppet köp
Leverans inom 1-3 arbetsdagar
Betala säkert med Klarna
14 dagars öppet köp

Alega Kottepalmsblad, fossil - avgjutning

349 SEK

Finns i lager. Levereras vanligtvis inom 2 arbetsdagar.
Storlek: En stl
Artikelnr:

Snabb leverans
14 dagars returrätt
Kostnadsfri rådgivning 0511 - 104 11
 

Produktinformation

Kottepalmsblad, fossil - avgjutning

Kottepalm-fossil - avgjutning, 110mm. Denna replica är gjuten i polyuretan av museikvalitet tillverkad i USA.

Cycadopsida blad från Krita-perioden.

Cycad blad, avgjutning, 114mm. Detta kottepalmsfossil är en avgjutning i polyuretan av museikvalitet tillverkad i USA.

Kottepalmerna är fröväxter med en mycket lång fossil historia som tidigare var mer rikliga och mer varierade än de är idag. De har vanligtvis en kraftig och vedartad stam med en krona av stora, hårda och styva, vintergröna blad.

De har vanligtvis flikiga blad. De enskilda plantorna är antingen hanar eller honor. De varierar i storlek från att ha stammar som bara är några centimeter till flera meter långa.

De växer vanligtvis mycket långsamt och lever mycket länge, och vissa exemplar är kända för att vara så mycket som 1 000 år gamla. På grund av sin ytliga likhet förväxlas de ibland med palmer eller ormbunkar, men de är inte nära besläktade med någon av grupperna.

Kottepalmerna är gymnospermer (nakenfröiga), vilket innebär att deras obefruktade frön är öppna för luften och kan befruktas direkt genom pollinering, i motsats till angiospermer, som har slutna frön med mer komplexa befruktningsarrangemang. De har mycket specialiserade pollinatörer, vanligtvis en specifik art av skalbagge.

De har rapporterats fixera kväve i samband med olika cyanobakterier som lever i rötterna (de "koralloida" rötterna). Dessa fotosyntetiska bakterier producerar ett neurotoxin som kallas BMAA och som finns i cykadfrön.

Detta neurotoxin kan komma in i en mänsklig näringskedja eftersom cykadfrön kan ätas direkt som en mjölkälla av människor eller av vilda djur som fladdermöss, och människor kan äta dessa djur. Det antas att detta är en källa till vissa neurologiska sjukdomar hos människor.

Kottepalm-släktingar över hela världen är i allvarlig nedgång, med fyra arter på randen till utrotning och sju arter som har färre än 100 växter kvar i naturen.

Rike: Planta

Grupp: Trakeofyter

Division: Cykadofyta

Klass: Cycadopsida

Storlek: En stl

0 från 0 omdömen

Lämna gärna ett omdöme!

Dela din upplevelse av produkten med andra kunder.