Leverans inom 1-3 arbetsdagar
Betala säkert med Klarna
14 dagars öppet köp
Leverans inom 1-3 arbetsdagar
Betala säkert med Klarna
14 dagars öppet köp

Alega Smilodon, tand- samt klofossil - avgjutning

390 SEK

Tillfälligt slut - snart i lager
Storlek: En stl
Artikelnr:

Snabb leverans
14 dagars returrätt
Kostnadsfri rådgivning 0511 - 104 11
 

Produktinformation

Smilodon, tand- samt klofossil - avgjutning

Smilodon, klo och tand, 216mm (tand). Klo och tand är gjutna i polyuretan och är av museikvalitet. Tillverkade i USA.

Gjuten med licens från Los Angeles County Museum of Art.

Smilodon eller Smilodon fatalis är ett släkte i den utdöda underfamiljen machairodont av kattdjuren. Det är ett av de mest kända sabeltandade rovdjuren och de mest kända förhistoriska däggdjuren. Även om den är allmänt känd som den sabeltandade tigern, var den inte nära släkt med tigern eller andra moderna katter.

Smilodon levde i Amerika under den pleistocena epoken (2,5 mya - 10 000 år sedan). Släktet fick sitt namn 1842 baserat på fossil från Brasilien. Tre arter är kända idag: S. gracilis, S. fatalis och S. populator.

De två senare arterna härstammar troligen från S. gracilis, som i sin tur troligen utvecklats från Megantereon. De hundratals exemplar som erhållits från La Brea Tar Pits i Los Angeles utgör den största samlingen av Smilodon-fossil.

Överlag var Smilodon mer robust byggd än någon annan nu levande katt, med särskilt välutvecklade framben och exceptionellt långa övre hörntänder.

Dess käke hade ett större gap än hos moderna katter, och dess övre hörntänder var smala och ömtåliga, anpassade för precisionsdödande. S. gracilis var den minsta arten med en vikt på 55 till 100 kg. S. fatalis hade en vikt på 160 till 280 kg (350 till 620 lb) och en höjd på 100 cm.

Båda dessa arter är främst kända från Nordamerika, men lämningar från Sydamerika har också hänförts till dem. S. populator från Sydamerika var den största arten, med en vikt på 220 till 436 kg och en längd på 120 cm, och var bland de största kända kattdjuren.

Smilodons pälsmönster är okänt, men den har restaurerats konstnärligt med enfärgade eller prickiga mönster.

Drinker Cope påpekade att tanduppsättningen hos F. fatalis var identisk med den hos Smilodon, och han föreslog den nya kombinationen S. fatalis. De flesta nordamerikanska fynden var sparsamma tills utgrävningarna började i La Brea Tar Pits i Los Angeles, där hundratals individer av S. fatalis har hittats sedan 1875.

Rike: Djur

Fylum: Chordata

Klass: Däggdjur

Ordning: Köttätare

Underordning: Feliformia

Familj: Kattdjur

Underfamilj: †Machairodontinae

Stam: †Smilodontini

Släkte: †Smilodon

Typ av art: Smilodon populator

Bevarandestatus: Utrotad

Storlek: En stl

0 från 0 omdömen

Lämna gärna ett omdöme!

Dela din upplevelse av produkten med andra kunder.